چگونه بدن کارمی کند؟
دی ۱۶، ۱۴۰۲الکل و نوجوان
دی ۱۶، ۱۴۰۲صداها همه جا هستند و شما دو قسمت باحال روی بدنتان دارید که به شما امکان می دهد همه آنها را بشنوید: گوش هایتان!
گوش چیست و چه کاری انجام می دهد؟
گوش از سه بخش مختلف تشکیل شده است که با هم کار می کنند تا صداها را جمع آوری کرده و به مغز ارسال کنند:
- گوش خارجی
- گوش میانی
- گوش داخلی
گوش بیرونی: جمع آوری صداها
لاله گوش نیز گفته می شود و شامل مجرای گوش می باشد. نرمه گوش، بخشی از گوش است که در کنار سر خود می بینید.لاله از غضروف سختی که توسط پوست پوشانده شده است ساخته شده است. کار اصلی آن جمع آوری صداها و انتقال آنها به کانال گوش است که مسیری است که به گوش میانی منتهی می شود. غدد موجود در پوست پوشاننده مجرای گوش ، جرم گوش را تولید می کنند که با پاک کردن آلودگی و جلوگیری از ورود عفونت از کانال محافظت می کند.
گوش میانی: ارتعاشات خوب
گوش میانی یک حفره پر از هوا است که امواج صوتی را به ارتعاش تبدیل کرده و به گوش داخلی می رساند. گوش میانی توسط پرده گوش یا غشای صماخ (پرده تیمپانیک) از گوش خارجی جدا میشود. پرده صماخ، قطعه نازکی از بافت است که در عرض مجرای گوش کشیده شده است. صداها به پرده گوش برخورد می کند و باعث حرکت آن می شود.
این حرکت منجر به ارتعاش سه استخوان بسیار کوچک در گوش میانی میشود که به نام استخوانچههای گوش میانی شناخته میشوند . استخوانچه ها عبارتند از:
- استخوان چکشی، که به پرده گوش متصل است.
- استخوان سندانی ، که به چکشی چسبیده است.
- استخوان رکابی، که به سندانی متصل بوده و کوچکترین استخوان بدن است.
برای شنیدن صحیح، فشار دو طرف پرده گوش باید برابر باشد. هنگامی که در ارتفاع بالا یا پایین می روید، فشار هوا تغییر می کند و ممکن است احساس کوبیدن درون گوش خود کنید که ناشی از تنظیم فشار هوامی باشد. تغییرات فشار به لطف لوله باریک استاش (مجرای باریکی بین گوش میانی و بینی) تنظیم می شود که گوش میانی را به پشت بینی متصل می کند . این لوله به عنوان نوعی دریچه فشار عمل می کند، بنابراین فشار در دو طرف پرده گوش متعادل می ماند.
گوش داخلی: سیگنال های عصبی از اینجا شروع می شوند
ارتعاشات گوش میانی به سیگنال های عصبی در گوش داخلی تبدیل می شود. گوش داخلی شامل حلزون و کانال های نیم دایره ای است. قطعه حلزونی شکل، ارتعاشات گوش میانی را به سیگنال های عصبی تبدیل می کند. این سیگنال ها در امتداد عصب حلزونی که به عنوان عصب شنوایی نیز شناخته می شود به مغز می رسد.
کانال های نیم دایره ای مانند سه لوله اتصال کوچک به نظر می رسند. وظیفه آنها کمک به تعادل شماست. کانال ها با مایع پر شده و با موهای ریز پوشیده شده اند. هنگامی که سر شما حرکت می کند ، مایع موجود در کانال ها به اطراف می چرخد و موها را حرکت می دهد. موها این اطلاعات را به عنوان سیگنال از طریق دهلیزی عصبی به مغز شما ارسال می کند. مغز این سیگنال ها را تفسیر می کند و پیام هایی را به عضلات می فرستد که به شما در حفظ تعادل کمک می کند.
وقتی به اطراف میچرخید و میایستید، دلیلی که احساس سرگیجه میکنید این است که مایع در کانالهای نیمدایرهای شما برای مدتی کوتاه به اطراف خود میچرخد و به مغز شما این ایده را میدهد که حتی زمانی که متوقف شده اید، همچنان در حال چرخش هستید. وقتی مایعات از حرکت خودداری می کنند ، سرگیجه از بین می رود.
عصب حلزونی که به حلزون گوش متصل است و اطلاعات صوتی را به مغز می فرستد و عصب دهلیزی که اطلاعات تعادلی را از کانال های نیم دایره ای به مغز منتقل می کند، با هم عصب دهلیزی حلزونی (وستیبولوکوکلئار) را تشکیل می دهند.
چگونه می توانم گوش هایم را سالم نگه دارم؟
به خوبی مراقب گوش های خود باشید! در اینجا چند توصیه هوشمندانه ارائه می دهیم:
- مواردی مانند گوش پاکن و ناخن ها را به درون کانال گوش وارد نکنید.انجام این کار می تواند کانال گوش را خراشیده ، جرم گوش را عمیق تر وارد کانال گوش نموده و حتی منجر به پارگی پرده گوش (صماخ) شود. اگر موم گوش شما را آزار می دهد ، با والدین صحبت کنید ،تا شما را نزد پزشک خانوادگی جهت معاینه ببرد.
- از شنوایی خود محافظت کنید. صدای بازی های ویدیویی، تلویزیون و مخصوصاً پخش کننده های موسیقی، را کم کنید. اگر در محیط صداهای بلند هستید (در یک کنسرت، مسابقه اتومبیل رانی و غیره) از محافظ شنوایی (مانند گوش گیر یا گوش بند/هدفون محافظ) استفاده کنید. آسیب شنوایی در طول زمان بتدریج ایجاد می شود. اما زمان زیادی طول نمی کشد تا مشکلات شنوایی برای شما ایجاد شوند. هدفون های کوچک ،که برای شنیدن موسیقی بکار می برید، می توانند به اندازه یک اره برقی بزرگ به شنوایی شما آسیب بزنند. بنابراین در مورد افزایش شدت صدای موسیقی احتیاط کنید.
اگر در شنوایی مشکل دارید، فوراً به مادر یا پدر خود اطلاع دهید. آنها می توانند شما را برای آزمایش شنوایی نزد پزشک ببرند .