آشنايي با آسم ومديريت آن
اسفند ۱۲، ۱۴۰۲سندرم ادوارد
اسفند ۱۲، ۱۴۰۲سندروم کلوچه(آنافیلاکسی مایت خوراکی)
عبارت “مایت گرد و غبار خانگی” [House dust mites (HDM) ] به تعداد کثیری از مایت های میکروسکوپی اطلاق می گردد که در گرد و غبار موجود در خانه ها یافت می شوند. سه گونه مایت درماتو فاگوئیدز فارینا (Dermatophagoides farinae) و درماتو فاگوئیدز پترونیسینوس (Dermatophagoides pteronyssinus) و یوروگلیفوس ماینه ای (Euroglyphus maynei) به وفور یافت می شوند و در عین حال در سراسر جهان مهمترین آلرژن های منتهی به آسم و رینیت مقاوم محسوب می گردند. اسکلت خارجی و دستگاه گوارش مایت حاوی مهترین آلرژن ها که در عین حال دارای واکنش متقابل بالایی هستند می باشد. مایت از پوست ریخته شده انسان تغذیه کرده و در محیط ثابت و بی حرکت خانه پرورش می یابند.مایت ها در تشک تختخواب، جایی که یک سوم زندگی خود را در آنجا می گذارند، و دیگر محیط های گرم و مملو از گرد و غبار رشد می یابند. آنها به رطوبت نسبی حساس بوده و در رطوبت 60% و پایین تر رشدشان متوقف شده و می میرند.[بنابراین مرطوب کردن خانه بکمک دستگاه بخور،سبب افزایش رشد مایت می شود].آلرژی به مایت درواقع به خودمایت، ترشحات وهمچنین مدفوع مایت مرتبط است.
رینیت آلرژیک دائمی در اغلب موارد در اثر آلرژی به مایت گرد و غبار خانگی عارض می شود ودربسیاری ازموارد، آسم با عارضه رینیت همراه است. از آنجا که مایت ها در مکان های متعددی در سرتاسر خانه زندگی کرده و رشد می کنند، کاهش تعدادآن ها به سختی امکان پذیر بوده و بنابراین کنترل شرایط محیطی بسیا رمهم است. نتایج مطالعات نشان می دهد که استفاده از مایت کش ها (محصولاتی که برای کشتن مایت گرد و غبار خانگی بکار می روند) و برنامه های گسترده کنترل محیطی ،بخصوص اتاق خواب، می تواند در کاهش شدت آلرژی اثربخش باشد. البته اقداماتی که در کاهش علائم آسم سودمند باشد هنوز یافت نشده است. رابطه بین مایت و درماتیت آتوپیک برای مدتها موضوعی بحث انگیز بوده است؛ هر چند شواهدی دال بر وقوع برون زاد درماتیت آتوپیک در اثر تماس با آلرژنهای هوازاد مانند مایت وجود دارد.
مایتهای انبار بطور شایعی در انبارهای غلات، خوراک دام، آسیاب آرد و انبارهای پنیر یافت می شوند و البته صنعت شیرینی پزی و نانوایی ها نیز از هجوم آنها بی نصیب نمی مانند. مهمترین مایتهای انبار عبارتند از آکاروس سیرو (Acarus siro) که عموماً درون غلات زندگی می کند؛ لیپیدوگلیفوس دیستراکتور (Lepidoglyphus destructor)، مایت مواد غذایی که در سرتاسر دنیا روی سطح غلات و پیرامون پسماندها پیدا می شود؛ و تیروفاگوس پوتریسنتای (Tyrophagus puutrescentiae)،مایت کپک که برای رشد خود نیازمند شرایط گرم و مرطوبتر و غالباً توأم با قارچها می باشد. مایت های انبار اغلب در بروز عارضه آسم و رینیت شغلی دخیل هستند.
آنافیلاکسی مایت خوراکی [ oral mite anaphylaxis (OMA)] ،سندروم نوینی است که با آلرژی شدید دربیماران آتوپیک بلافاصله پس ازخوردن غذاهای ساخته شده ازآردگندم آغشته به پودرمایت مشخص می شود.این اختلال بیشتردرنواحی حاره ای /نیمه حاره ای دیده شده واغلب بدنبال خوردن کیک وکلوچه بروزمی کند،بنابراین نام آن را”سندروم کلوچه ” [Pancake Syndrome] نامیده اند.ازآنجائی که غذاهای پخته شده سبب بروزاین بیماری می شود،بنابراین آلرژن های مقاوم به حرارت ،عامل آن هستند.نوع منحصربه فردی ازاین اختلال بدنبال فعالیت بدنی دیده شده است وبنابراین بنام آنافیلاکسی ناشی ازفعالیت توام بابلع مایت [ dust mite ingestion-associated exercise-induced anaphylaxis]خوانده می شود.برای اجتناب ازاین سندروم توصیه شده که آردگندم دردمای پائین ،درون یخچال ، ودرپاکت های ضدنفوذ نگهداری شود.
علائم ونشانه های شایع این سندروم ، به ترتیب وفور،شامل است بر:تنگی نفس،آنژیوادم،ویزینگ(خس خس سینه)،ترشح بینی،سرفه،استریدور،دشواری بلع،کهیر،دردهای شکمی،التهاب ملتحمه،بثورات جلدی،دیسفونی،عطسه،استفراغ،سیانوز،خارش وافزایش ضربان قلب.
هرچندکه سوش های مختلفی ازمایت ها دراین سندروم دخالت دارند،ولی مایت گردوغبار[ Dermatophagoides pteronyssinus و Dermatophagoides farinae ] ومایت انبار[سوش های Suidasia مثل Aleuroglyphus ovatus, Lepidoglyphus destructor ]مهمترین آن می باشد.