برنامه غذایی شیرخوار در ماه 9
بهمن ۱۰، ۱۴۰۲لجبازی کودک
بهمن ۱۰، ۱۴۰۲بثورات ناحیه پوشک
می خواهیم یکبار بطور جامع در مورد بثورات پوستی ناحیه پوشک شیرخواران که اغلب، ناشی از سوختگی ادرار و مدفوع است اطلاع رسانی کنیم و در آخر اقدامات و پیشنهادات درمانی خود را تقدیم شما می کنیم.
لازم به ذکر است، که خواندن این مطلب می تواند تاحدزیادی ازمراجعه شماوالدین به مطب پزشکان بکاهد، زیرا بیش از 10 درصد مراجعات بخاطر سوختگی های ناشی از ادرار و مدفوع می باشد. اول توضیحاتی در مورد بثورات پوستی پوشک داده و علل رو بررسی می کنم.
بثورات پوشک در نواحی پوشک، گاهی کمرنگ و گاهی تیره تر از پوست و اغلب خفیف و یا در بعضی موارد بسیار ملتهب و تاول تاول شده است. در بعضی موارد انقدر ملتهب و دردناک دیده میشه که باعث تشویش شدیدی در مادران می شود، اما درمان آن، براحتی و اغلب می تواند پیشگیرانه باشد.
بیشتر بثورات پوشک، از 4 تا 15 ماهگی است و در 9 ماهگی به اوج می رسد. اما علل این بثورات در پیشگیری از بوجود اومدن بثورات پوستی بسیار مهم است.
علل مهم این بثورات
- کودک اسهال می شود.
- مصرف آنتی بیوتیک توسط نوزاد و کودک یا مادر.
- آغاز غذای کمکی.
- اگزما.
- دیر عوض کردن پوشک.
و اما چه چیزی باعث می شود که لایه محافظ پوست تحریک شده و ملتهب شود؟ جواب شما این است
- ادرار
- مدفوع
- رطوبت
- عفونت های پوستی
- استفاده از بعضی از آنتی بیوتیک ها پماد ها و پودر و لوسیون های شیمایی.
- حساسیت های پوستی.
و اکنون ادرار چگونه باعث این بثورات میشود?
علت اصلی را در PH ادرار باید جستجو کرد. هر زمان تعادل PH تغییر کند و اسیدی شود (زیر 6 ) ادرار، مستعد برای ابتلاء کودک به بثورات پوستی می شود.
تعادل PH در موارد زیر از بین می رود
- شروع غذا کمکی (زیرا املاح کلیه افزایش یافته و تعادل PH بهم می خورد).
- دندان در آوردن (دندان در آوردن نیز باعث می شود عدم تعادل PH می شود).
- باکتری ها (تماس طولانی پوست با رطوبت ادرار بخاطر دیر عوض کردن پوشک، باعث تجمع باکتری های آسیب زننده و در نتیجه از بین رفتن تعادل PH می شود .
حالا چطور مدفوع باعث چنین بثورات پوستی می شود؟ مانند ادرار، بثورات پوشک ناشی از مدفوع نیز بخاطر بهم خوردن تعادل PH می باشد. PH مدفوع در موارد زیر برهم می خورد
- تغییر در رژیم غذایی (بسیار از مواد غذایی باعث تغییر PH مدفوع می شود بخصوص غذاهای اسیدی و میوه ها علی الخصوص مرکبات و گوجه فرنگی.
- شروع غذای کمکی (با شروع غذای کمکی بخاطر معده ضعیف کودک و عدم توانایی تولید مقادیر کافی آنزیم های گوارشی و عدم تحمل کربوهیدرات تعادل PH مدفوع از بین می رود).
- حساسیت به پروتین گاوی و اسهال (حساسیت به پروتین گاوی و اسهال می تواند باعث بر هم خوردن تعادل PH مدفوع شود).
- آنتی بیوتیک ها (مصرف انتی بیوتیک توسط مادر شیرده یا نوزاد می تواند باعث بهم خوردن تعادل PH مدفوع شود).
- چفینگ (chaffing) بعلت اصطکاک روی می دهد و اغلب بخاطر خشک بودن بیش از حد پوست و تنگ بستن پوشک ایجاد می شود و یا با استفاده از پودر بچه و پوشک های پارچه ای و پلاستیکی بوجود می آید .
- عفونت های پوستی: در بعضی موارد بثورات پوستی پوشک، بخاطر عفونت های پوستی مانند عفونت های قارچی روی میدهد و اغلب بصورت لکه های قرمز و کوچک و متعدد خود را نشان می دهد
- مصرف انتی بیوتیک و بعضی لوسیون و پماد ها: مصرف انتی بیوتیک که در مورادی ضروری است، باعث از بین رفتن باکتری هایی که بعضا مفید بوده می شود ولی از طرفی باعث افزایش قارچ که بطور معمول در سطح پوست زندگی می کند می گردد و قارچ در محیط گرم و مرطوب بخوبی رشد کرده و باعث ایجاد بثورات می شود و بعضی از افزودنی های حساسیت زا در لوسیون ها و پماد ها هم باعث ایجاد حساسیت های پوستی در ناحیه پوشک می گردد.
اکنون آیا می خواهید کودک شما دچار بثورات پوستی پوشک نشه؟ همیشه پیشگیری بهتر از درمان هست.
پیشنهادات خود را برای پیشگیری از بروز این بثورات پوستی تقدیم شما می کنم که به نظر بنده تا 90 درصد از بروز این عوارض پوستی جلوگیری می کند.
وقت تعویض پوشک بمدت 15 دقیقه تامل بفرمائید و بگذارید نواحی پوشک در معرض هوا قرار بگیرد و مرتب پوشک را تعویض کنید تا بیش از حد مرطوب نباشد
در زمان مصرف انتی بیوتیک توسط خودتون در صورتی که شیر می دهید و همچنین مصرف انتی بیوتیک توسط کودک و یا شروع غذای کمکی و شروع اسهال کودک همزمان از مرطوب کننده های مناسب مانند روغن کالاندولا و یا روغن درخت چای که خاصیت آنتی باکتریال و آنتی سپتیک دارند یا وازلین استفاده کنید و اخر شب هم از پماد کرم محافظ پای بچه مانند nappy cream ardene استفاده کنید.
- استفاده از اسپری تیکسوزین : Tixozin Zinc Oxid Spray ساخت بلژیک است که با ایجاد لایه ای محافظ به طور موثرتری پوست را در برابر ساییدگی در محل پوشک حفاظت می کند و بعلت اینکه حاوی زینک اکساید است از بروز ادرار سوختگی خودداری می کند .
- پن درماتولوژیک کودکان مدیپن که بسیار مناسب برای پیشگیری و درمان التهاب ناحیه پوشک اطفال هست (حاوی ویتامین E و حاوی زینک اکساید)
- عدم استفاده از پودر بچه بخاطر حساسیت زایی بالا و اسپیراسیون های ریوی و سرطان زایی برای زنان .
- عدم استفاده زیاد از پماد حاوی کورتون مانند هیدروکورتیزون و بتامتازون و مگاکورت و یا تریامسینولون ان ان بخاطر نازک کردن پوست و تغییر رنگ پوست (بیشتر از 2 روز استفاده نشود)
و اما درمان:
اگر کودکتان دچار بثورات پوستی پوشک شد در گام اول :
- استفاده از پماد زینک اکساید و باز کردن پوشک و در معرض هوا قرار دادن 15دقیقه بعد از هرباز تعویض و استفاده از nappy cream ایروکس در اخر شب
- اگر مرحله اول هم جوابگو نبود پماد موپیروسین را با اکسید زینک مخلوط کرده و به قسمت های ملتهب بمالید
- در صورتی که بعلت عدم درمان مناسب تبدیل به عفونت قارچی شد (لکه های قرمز و کوچک و متعدد) از مخلوط پماد میکونازول همراه با پماد هیدروکورتیزون بمدت 7 روز استفاده کنید .
- اگر تمام مراحل بالا جوابگو نبود به یک متخصص اطفال و یا متخصص پوست مراجعه کنید.